Bonifaciuskerk Kwadendamme
Bonifaciusbeeld
Datum: 04-04-2009

Voorjaar 2007 bleek onze honderdjarige kastanje boom de winter niet overleefd te hebben.
Met een schok realiseerden we dat de groene gigant niet langer het grasveld achterin de tuin van de pastorie van beschuttende schaduw zou voorzien. Zo vele decennia immers domineerde zijn contour het panorama dat de gedachte dat hij er eens niet meer zou zijn niet bij ons opkwam, temeer omdat hij geen enkele tekenen van ziekte vertoonde.
De boom was, gezien zijn omvang en ouderdom, een substantieel deel geworden van onze omgeving, en om dit monument geheel verloren te laten gaan ging ons zeer aan het hart. We wilden eigenlijk nog iets blijvends overhouden. Toen is het voorstel opgeworpen om uit de stam een Bonifaciusbeeld te zagen. De Angelsaksische missionaris Bonifacius is de patroonheilige van onze parochie, en welk materiaal is dan meer geschikt om een beeld van te maken dan hout dat groeide op kerkegrond?
 
Boomverzorger Peter Verlaan heeft het beeld in de maanden juni en juli van 2007 ter plaatse vervaardigd met behulp van diverse soorten kettingzagen ("carving"). Daarbij stuitte hij enkele malen op granaatscherven uit de tweede wereldoorlog. De kastanjeboom stond precies in het schootveld van het geallieerde vuur vanaf Zeeuws-Vlaanderen naar de (vermeende) uitkijkpost in de toren van onze kerk. De granaatscherven waren geheel ingegroeid in de stam, maar dit gaf toch enkele lelijke plekken. Bij het gezicht van Bonifacius is nog te zien hoe Peter een gehavend stuk heeft moeten vervangen door een onbeschadigd deel.
 
Op 2 september 2007 is het beeld tijdens de jaarlijkse buitenviering door pastor Brooymans ingewijd. Op het eind van dat jaar is het beeld losgezaagd en heeft het in de kerk overwinterd. De uiteindelijke standplaats, met zeskantige overkapping, moest nog gebouwd worden.